Avantajele și dezavantajele muncii remote
Înainte de pandemie, munca remote, de acasă, era considerată un lux și puține companii se gândeau la ea sau o refuzau categoric, din 2020 muncă remote a devenit un lucru obișnuit. Companiile mari și mici au fost nevoite să permită angajaților să lucreze de acasă și să își mute toată activitatea în locuința lor.
Muncă remote este văzută de ceva timp că o alternativă viabilă la un program de lucru zilnic, la birou, de 8-9 ore. Deși programul se va respecta în cele mai multe cazuri, munca remote înseamnă mai multă libertate pentru angajat, productivitate mai bună și randament mai bun. Adăugăm și cheltuieli mai mici și flexibilitate mai mare și avem un sistem de lucru perfect pentru angajatul modern.
Exemplu de succes
Oves Enterprise este o companie de IT din Cluj-Napoca, înființată în 2015, care a înteles și adoptat repede noile trenduri.
Mihai Filip, CEO Oves Enterpise, declară: “Începutul pandemiei a afectat și compania noastră, la fel ca toata industria, în special prin oprirea unor proiecte din zona automotive și cybersecurity. Rețeta succesului, ca să-i spun așa, a venit din convingerea noastră de a investi în echipă, în experți în tehnologie, cu o experiență de minim 10 ani, ce s-a dovedit o alegere câștigatoare pentru noi.”
“Am îmbrățișat rapid trendul muncii remote, pentru a ne proteja echipa, ceea ce ne-a și permis în scurt timp, să ne extindem echipa de programatori din diverse ramuri ale zonei IT (Artificial Intelligence, Machine Learning, Big Data, Automotoive, etc.) ajungând în prezent la peste 60 de experți în domeniu, din toate colțurile tării, chiar și din Republica Moldova. Cât despre cifre, am obținut într-o perioadă nesigură, creșteri ale cifre de afaceri de 741% față de 2020, mai declară același Mihai Filip, CEO Oves Enteprise.
Că să înțelegem ce înseamnă într-adevăr muncă remote vom discuta în continuare despre avantajele și dezavantajele muncii de acasă.
Avantajele muncii remote:
1. Lucrezi de oriunde, oricând
Nu depinzi de localizarea geografică, de ceas, de nimic. Lucrezi de acasă, din tren, din avion dacă chiar vrei. Lucrezi în ce intervale orare doreșți, dacă nu ești condiționat să respecți intervalul orar 9-17. Tu alegi când iei pauze și când reîncepi munca, ai un program pe care ți-l faci exact așa cum îți este mai bine ție.
2. Nu mai mergi cu mașina, nu mai faci naveta
Începi ziua mai calm, mai devreme, ești mai productiv și eviți să mai pierzi ore întregi în trafic, prin trenuri, mașini. Așa ești mai relaxat și poți să câștigi două sau trei ore zilnic, pe care să le folosești pentru a termină sarcinile pe care le ai de îndeplinit la locul de muncă.
3. Flexibilitate
Lucrezi mai eficient, tu decizi cum îți faci programul. În afară de situațiile în care ai program impus de la job poți să alegi orice fel de intervale orare în care să lucrezi, poți să faci și sport, să te ocupi de familie și de copii. Totul este să respecți deadline-uri și să termini toate sarcinile la timp.
4. Costuri mai scăzute
Nu te mai îmbraci, nu mai ai nevoie de haine în fiecare zi, nu mai dai bani pe transport, pe mese luate în oraș. Cu toți acești bani poți să îți cumperi ce doreșți, să îi investești în ține, în vacanțe sau poate în gadgeturi care îți sunt necesare la locul de muncă sau să îi dai copiilor.
5. Sănătate mai bună
Mai ales acum, în pandemie, muncă de acasă este o șansă în plus să te protejezi mai bine de virusuri și bacterii. Nu mai vii în contact cu oamenii de la locul de muncă, nu mai mergi în mijloace de transport în comun, în aglomerații. Dacă te îmbolnăvești îți revii mai ușor când ești acasă și eviți să te îmbolnăvești atât de des.
6. Mai puține întreruperi
Te concentrezi mai bine și ești și mai productiv. Îndeplinești mai ușor orice sarcină și ești mai relaxat, nu mai ai colegi care să te deranjeze mereu, poți să dai pe Mute sunetul de la conferințele în care te afli și să îți continui treaba. Plus că ești într-un mediu familiar și te simți bine acasă și lucrezi mai bine.
7. Ești plătit la fel, ai aceleași beneficii
Muncă remote nu înseamnă salariu mai mic, mai ales dacă ești angajat într-o firma care preferă să aibă angajați ce lucrează de acasă, că să îi protejeze. Doar dacă ești freelancer și lucrezi remote poți să ai venituri care diferă în funcțiile de sarcinile pe care le ai de îndeplinit, dar și aici ai venituri bune, care reflectă direct munca depusă.
8. Îți personalizezi mediul de lucru
Acasă poți să îți aranjezi mediul de lucru cum doreșți că să îți îndeplinești sarcinile mai ușor. Investești în dispozitive, mobilier, în tot ce ai nevoie că să poți să respecți orice fel de deadline.
9. Nu mai cauți locuri de parcare, nu mai plătești pentru parcare
Dacă ai mașină o lași în față blocului, în garaj, nu mai cauți cu disperare locuri de parcare și economisești și banii de pe parcare.
10. Amprenta de carbon mai scăzută
Și dacă nu mai folosim mașinile personale că să mergem zilnic la job ajutăm și mediul, amprenta de carbon nu mai e atât de periculoasă pentru viitorul mediului înconjurător.
Dezavantajele muncii remote
1. Trebuie să fii disciplinat
La birou mai era șeful, colegii care te determinau să lucrezi într-un anumit ritm. Acasă, când ești și în pandemie și ești și așa foarte stresat, ai nevoie de o disciplină de fier și de control foarte bun asupra ta. E foarte ușor să renunți la lucru, să găsești ceva de făcut, să ai ceva care să îți distragă atenția. La început îți va fi greu, dar te vei obișnui și îți vei găși un echilibru interior.
2. Nu mai poți socializa atât de mult
Da, ai cum să vorbești pe chat, în terțe aplicații, în Messenger, Whatsapp sau Skype cu toți colegii de la muncă. Dar socializarea față în față nu se compară cu o socializare mediată de tot ce ține de social media și de on-line. Apare sentimentul de izolare, interacțiunile fizice zero înseamnă și un randament mai slab, pot aduce depresia și eficiență foarte scăzută când lucrezi remote.
3. Dependență totală de tehnologie
Trebuie să investești întâi în tehnologie și să înveți să o folosești corect. Fără ea nu ai cum să te descurci de acasă, mai ales dacă lucrezi și într-un domeniu în care tehnologia e foarte importantă și e integrată 100% în procesul de îndeplinire a sarcinilor.
4. E foarte greu să delimitezi viață profesională de cea de familie
Când lucrezi de acasă ai copii care stau pe lângă tine, ai o familie care te întrerupe. Doar dacă ai un spațiu foarte bine delimitat pentru muncă remote și reguli clare în timpul programului de lucru de acasă poți să găsești un echilibru, altfel va fi haos și vei avea întârzieri în îndeplinirea sarcinilor.
5. Ai facturi mai mari peste tot
Lucrezi de acasă, consumi curent electric mai mult, gaze mai multe, apă mai multă etc. Ai facturi mai mari pe care le plătești. Sunt rare cazurile când angajatorul oferă ajutor pentru cei care lucrează remote. Tot tu le plătești și asta înseamnă o pierdere substanțială din veniturile pe care le aveai lunar la dispoziție.
6. Mai puțină productivitate și izolare
Munca de acasă nu e atât de dorită, mai ales dacă ai și o personalitate care tinde spre izolare. Devii mai puțin productiv, obosești mai repede, mai ales dacă ai sarcini repetitive, aceleași în fiecare zi. Te izolezi ușor și ajungi să devii „dependent” de această izolare și de ecrane.
7. E mai dificil să programezi întâlniri, discuții
Se poate întâmplă să nu funcționeze internetul, să ai angajați care nu știu cum să folosească x soft, să ai softuri și sisteme de operare care cedează, să ai pene de curent, de exemplu în y zone unde sunt angajații. Se poate întâmplă absolut orice și imprevizibilul e cuvântul de ordine.
8. E dificil să supraveghezi și să evaluezi muncă
Nu prea ai cum să monitorizezi non-stop angajații în on-line, evaluarea muncii e și mai dificilă. Te bazezi pe încredere reciprocă și pe respect, pe înțelegere, pe calitatea muncii prestate chiar dacă șeful nu mai e fix lângă tine să te vadă ce faci, să te controleze.
9. Apar probleme legate de securitatea on-line
Oricând pot fi atacuri cibernetice care să îți distrugă muncă, îți poate fi virusat calculator, poți să ai probleme legate de securitate în mediul în care lucrezi. Nu mai ai servere întreținute de specialiști IT că la job, te bazezi pe echipamente poate foarte vechi, softuri depășite, OS-uri vechi sau piratate, fără actualizări de securitate, nu știi ce să faci dacă apare o breșă de securitate, nu vine nimeni să te ajute imediat.
Munca remote ne-a adus multe schimbări în dinamica modului de lucru, iar viața la birou va fi cu siguranță altfel în momentul reîntoarcerii în sediile companiilor pentru care lucrăm. Însă toate acestea ne-au dat de înțeles că putem face mai mult decât credem că suntem capabili. Iar această concluzie este poate cel mai mare beneficiu dintre toate.