Dezvoltatorul de software Oves Enterprise din Cluj mizează pe afaceri de 14 mil. lei la finalul lui 2021, de 4 ori mai mari faţă de 2020: clienţii au devenit mai mari, iar proiectele livrate mai sofisticate. Compania a investit anul acesta peste 1 mil. euro în resurse şi creşterea echipei
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.12.2021
Oves Enterprise, companie din Cluj-Napoca specializată în dezvoltarea software, estimează că va încheia anul acesta cu o cifră de afaceri de 14 mil. lei, de patru ori mai mare comparativ cu 2020, în condiţiile în care cererea pentru produse şi servicii digitale a crescut exploziv la nivel global în contextul pandemiei. Compania a atras opt noi clienţi în 2021, în special din industriile automotive şi fintech, iar portofoliul a ajuns în total la 20 de clienţi, atât din România, cât şi din străinătate.
„Pandemia ne-a surprins în plin proces de dezvoltare accelerată a businessului, cu foarte multe oportunităţi de parteneriate pe cale să fie demarate. După o perioadă de circa 3 luni de «îngheţ», de recalibrare a planurilor de afaceri, piaţa globală a început să se mişte din nou, iar Oves Enterprise a profitat de creşterea exponenţială a cererii globale de produse digitale. Credem că eforturile depuse în anii anteriori, dar şi în acest an, precum şi investiţiile în creşterea echipei, concomitent cu nivelul ridicat de încredere din partea clienţilor existenţi ne-au permis să profităm de cererea globală uriaşă de servicii/produse digitale şi să accelerăm, astfel, businessul peste estimările iniţiale”, a declarat pentru ZF Mihai Filip, CEO şi fondator al Oves Enterprise. Compania a fost înfiinţată în 2015 ca agenţie de servicii digitale, în special, website building, digital marketing, design şi SEO, adresând, cu precădere, clienţi locali – businessuri de talie medie din Cluj-Napoca.
„Pe parcursul anilor, în special începând cu 2019, serviciile oferite – team/staff augmentation, proiecte «fixed price» şi consultanţă în transformare digitală, au devenit mai sofisticate, adresând un nou segment de piaţă, start-up-uri şi companii de consultanţă digitală. Proiectele au devenit mai mari, mai interesante din punctul de vedere al nivelului de expertiză cerut şi am început să adresăm industrii diverse ca automotive, fintech, proptech etc.”, a punctat el.
Mihai Filip, CEO şi fondator al Oves Enterprise:
“În 2022, ne propunem, cel puţin, să dublăm cifra de afaceri,
ţinta noastră este de 30 de milioane de lei.”
În prezent, cea mai mare parte din businessul Oves Enterprise este generat de serviciile de team/staff augmentation, în condiţiile în care compania are o echipă de consultanţi specializaţi pe cele mai importante tehnologii enterprise – Java, .net, Python, Big Data şi Front End (Angular, React etc).
Anul acesta, cererea pentru proiecte digitale a fost mai mare decât în 2020, iar produsele şi serviciile solicitate de clienţi echipei Oves Enterprise au devenit mult mai complexe.
Per total, compania a câştigat opt noi clienţi, în special din industriile automotive şi fintech, iar la finalul anului portofoliul său va număra în total 20 de clienţi, atât din România, cât şi din străinătate – Marea Britanie, SUA şi Germania.
„Clienţii au devenit mai mari, iar proiectele pe care le livrăm pentru ei sunt mai sofisticate, integrând tehnologii noi din sfera inteligenţei artificiale şi big data. Cel mai mare proiect a fost pentru un partener din Marea Britanie, o companie de produse din domeniul contabilităţii şi al resurselor umane, cu o valoare anuală de aproxi. 1 milion euro. Expertiza tehnică de clasa mondială adusă de inginerii Oves Enterprise, precum şi abordarea de tip consultanţă au avut un impact major asupra produselor vândute de partenerul nostru în zeci de ţări din întreagă lume. Parteneriatul s-a consolidat, astfel încât, în 2022, estimam dublarea afacerilor cu acest client”, a precizat Mihai Filip, adăugând că un alt proiect de referinţă realizat în 2021, care a implicat tehnologii şi din sfera big data şi machine learning, contribuie la digitalizarea instituţiilor de tip guvernamental din Romania.
„A fost dezvoltat împreună cu unul din partenerii noştri din Bucureşti şi a presupus integrarea într-o aplicaţie a unui număr imens de date nestructurate şi dinamice şi construirea unor algoritmi care pot detecta diverse anomalii ale comportamentului unor agenţi economici. Aplicaţia a fost un real succes, reuşind să eficietizeze major activităţile realizate manual de către angajaţii instituţiei.”
De asemenea, a continuat el, un alt din proiectele în care Oves Enterprise a avut un impact semnificativ a fost şi construcţia unui produs de ultima generaţie destinat producătorilor auto din întreagă lume, împreună cu un partener din SUA. „Munca depusă în cadrul proiectului a fost foarte satisfăcătoare pentru inginerii noştri şi aşteptăm cu nerăbdare să vedem produsul funcţional pe maşinile produse începând cu anul 2022.”
Pentru 2022, echipa de conducere a Oves Enterprise şi-a propus să îşi dubleze cifra de afaceri la 30 milioane lei.
„Pentru a ne atinge acest obiectiv, vom consolida capacităţile interne de vânzare şi de execuţie a proiectelor, vom folosi mai mult certificările ISO9001 şi IS027001 pentru a atrage clienţi mai sofisticaţi, proiecte mai complexe. De asemenea, strategia noastră se va axa pe creşterea numărului de clienţi în zonele de înaltă tehnogie, cu potenţial imens din zona Inteligenţei Artificiale şi Big Data”, a subliniat Mihai Filip.
În ceea ce priveşte echipa Oves Enterprise, aceasta va număra la finalul lui 2021 68 de membri, cu 38 mai mulţi decât la începutul anului, iar pentru 2022 planul este de a dubla numărul de angajaţi.
„Pornind de la obiectivul de a avea o echipă de seniori, am recrutat, preponderent, ingineri cu experienţă de minimum 10 ani, cu expertiză tehnologică foarte diversă şi cu o acoperire interesantă a industriilor în care au lucrat. Nivelul de complexitate al proiectelor pe care le desfăşurăm şi direcţia de dezvoltare pe care o ţintim sunt realizabile, în primul rând, cu o echipă experimentată, în măsură să ofere rapid şi să livreze soluţii inovative. Ne propunem ca la jumătatea anului 2022 să ajungem la o echipă de 100 de angajaţi, iar, la sfârşitul anului, să ne apropiem de 130 de angajaţi”, a conchis el.